FOREVER GINKGO PLUS

Hrana Misli: Do danas su izvršena mnogobrojna ispitivanja u pogledu biološko-biohemijskih svojstava ove zaista čudesne biljke. Najinteresantniji objavljeni rezultati su vezani za sljedeća polja primjene ginka: – uticaj ginka na moždane funkcije, – uticaj na sintezu i lučenje dopamina (važan neurotransmitter u mozgu).

GINKGO PLUS – hrana mozga

Ginko biloba je najstarija biljka na planeti Zemlji. Ona je nastanjivala zemaljske prostore prije više od 200 miliona godina, u doba dinosaurusa i od tada se bitno nije izmjenila, pa se po misljenju mnogih naučnika može smatrati izuzetno otpornim i prilagodljivim živim fosilom. Pojedini primjeri stari su 4000 godina.
Drevni kineski ljekari koristili su lišće i sjeme ginka i izuzetno ih poštovali zbog njihovih svestranih i blagotvornih dejstava. U Ajurveda medicinskim zapisima ginko biloba se nalazi u sklopu onih napitaka koji su slućili za očuvanje zdravlja i za dug životni vijek.

U Evropu je biljka dospjela kasno. Prvi zapisi datiraju iz 1730. godine, ali tada se ginko spominje kao ukrasna biljka. Ona je u Evropi “ponovo otkrivena” tek u novije vreme.

Ginko biloba je izuzetno otporna na sve vrste zagađenja, virusa, mikroklimatskih poremećaja, pa čak i različitih vrsta prirodnih i vještačkih zračenja. Postoji podatak da nekoliko primjeraka koji su bili izloženi uticajima atomskog zračenja u Hirošimi živi i danas.Nepotrebno je isticati da su oni jedina preživjela flora ove katastrofe. Ovo je i glavni razlog zašto su joj naučnici poklonili toliko vremena.

Moderna medicinska nauka priznaje svestrana svojstva ginka, kako u očuvanju zdravlja, tako i u liječenju mnogih poremećaja. Ginko biloba je u Evropi najpopularnije i najšire korišćeno prirodno ljekovito sredstvo; samo je u Njemackoj u 2018. godini izdato preko 25 miliona recepata ginka.

Istraživači ljekovitih svojstava ginka najviše ističu njegova snažna ANTIOKSIDATIVNA svojstva, koja potiču od visokog sadržaja flavonoida. Lišće ginkgo bilobe pored ostalog sadrži flavonoide – prvenstveno: kempferol, kvercetin, izoramnetin i druge glikozide, proantocijanijine, terpene neoflavonoidnog porijekla i to: bilobalid i ginkgolide A, B i C: lignine, eterična ulja i tanine.

Do danas su izvršena mnogobrojna ispitivanja u pogledu biološko-biohemijskih svojstava ove zaista čudesne biljke. Najinteresantniji objavljeni rezultati su vezani za sljedeća polja primjene ginka:
– uticaj ginka na moždane funkcije,
– uticaj na sintezu i lučenje dopamina (važan neurotransmitter u mozgu).

Zna se da stanje hroničnog stresa može da izazove simptome slične Alchajmerovoj bolesti, kao sto su gubitak memorije i pogoršanje mentalnih sposobnosti. Takođe je utvrđeno da produženo stanje stresa može da pojača karakteristične znakove starenja mozga. U stresu se proizvodi kortizol, koji omogućava pojačanu mentalnu i fizičku izdržljivost, da bi mogao organizam da podnosi dodatni pritisak. Povišeni kortizol je pronađen i kod oboljelih od Achajmerove bolesti.

– efekat na lezije mrežnjače (retine),
– tretman migrenoznih glavobolja,
– vrtoglavica,
– hronično zujanje u ušima (tinitus),
– uticaj na nagluhost,
– tretman perifernih i koronarnih vaskularnih oboljenja,
– pomaže kod impotencije,
– uticaj na bolesti zapaljenske prirode (inflamatorne procese),
– tretman hemoroida,
– kod alergijske astme.

Na osnovu podataka, iz zaista impozantne literature objavljene o eksperimentalnim kliničkim istraživanjima vezanim za ginkgo bilobu, u najkraćem može da se sumira sljedeće:
– Ginko podstiče gotovo sve moždane aktivnosti. Poboljšava memoriju i moć koncentracije, otklanja potištenost (depresivne tegobe, naročito kod starijih osoba) i osjećanje tjeskobe (anksioznost), može da preduprijedi migrenoznu glavobolju, a ispoljenu brzo da otkloni.

Značajno poboljšava moždanu cirkulaciju i pošto podstice sintezu dopamine, povoljno utiče čak i na Alchajmerovu bolest. Ponovo uspostavlja narušene regulatorske mehanizme održavanja krvnog pritiska, te kod osoba sa sniženim krvnim pritiskom (hipotenzija) isti povisuje, a kod osoba sa povisenim krvnim pritiskom (hipertenzija) dovodi do njegovog sniženja.

Pozitivna dejstva su se pokazala kod staracke nagluhosti, često otklanja tvrdokorne vrtoglavice (vertigo), hronično zujanje u ušima (tinitus) i veoma povoljno djeluje kod ostećenja mrežnjače (retinopatija), posebno kod dijabetesnih i bubrežnih bolesnika.

Pošto značajno poboljšava cirkulaciju, kako vensku tako i arterijsku. Pored toga što uspostavlja tonus krvnih sudova (reguliše tonus) i sprečava sklonost ka stvaranju krvnih ugrušaka (trombozu), inhibise zapaljenske reakcije, pa ubrzava otklanjanje tegoba nastalih od inflamatornih bolesti, veoma olakšava tegobe astmatičnih bolesnika.

Potpomaže periferno iskorišćavanje glukoze i time povoljno utiče na tok bolesti kod dijabetičara. Pospješuje prokrvljenost i detoksikacionu funkciju jetre, poboljšava bubrežnu cirkulaciju i funkciju.
Sva navedena dejstva sumarno izrazito povoljno utiču na opšte stanje starijih osoba, povećava se mentalna sposobnost i fizička kondicija, a koža dugo ostaje jedra i elastična.

U studiji koja je ispitivala efekte ginka, vršenoj u grupi od 303 bolesnika starije životne dobi, koji su bolovali od različitih cirkulatornih oboljenja, primjenjivan je ekstrakt ginka u dnevnoj dozi od 150 mg u trajanju od 12 sedmica. Na kraju tretmana, kod 71% liječenih osoba došlo je do značajnog poboljšanja opšteg stanja, nestali su ili su se ublažili vodeći simptomi, kao što su: nedostatak snage, zamor, vrtoglavica, smanjena fizička sposobnost, glavobolja, depresija, nervosa, smetnje memorije i moći koncentracije.

Jedan od možda najzanimljivijih rezultata istraživanja o primjeni ginka (publikovan 1989.) odnosi se na uspjehe u liječenju impotencije vaskularne geneze. Autori reference su u grupi od 60 bolesnika sa erektivnom disfunkcijom primjenjivali ekstrakt ginka u dozi od 60 mg dnevno, u trajanju od 6 mjeseci. Na kraju tretmana kod 50% bolesnika došlo je do poboljšanja penilne vaskularizacije.

Iako je spektar blagotvornih dejstava ginkgo bilobe svakim danom širi, a njegov ekstrakt jedan od najpreporučivanijih biljnih dodataka ishrani, naučnici smatraju da jos nisu došli do konačnog spiska njegove ljekovite palete.

*REIŠI GLjIVA – naročito omiljeni specijalitet na Dalekom istoku. Najnovija istraživanja su pokazala da zaustavlja rast zloćudnih tumora kod životinja. Naravno, da li tako deluje kod ljudi potrebna su još mnoga ispitivanja, ali do sada je dokazano njeno snažno antihistaminsko djelovanje, zatim snizava nivo holesterina i sprečava stvaranje ugrušaka krvi, jača imuni sistem.

*KINESKA SISANDRA – biljka koju Kineskinje vrlo visoko cijene i koriste je za povećanje libida i kao tonik za podmlađivanje, a muškarci za potenciju. Nekada je bila jako rijetka i skupa. Za vrijeme carevine mogli su je nabaviti samo velikaši. Sisandra se, kao i ginseng, svrstava u red adaptogena. Kao takva pojačava fizičku izdržljivost i smanjuje osjećaj umora. Pojedini naučnici pripisuju joj i svojstvo antidepresiva.

*FO-TI ili HI SU VU – Kinezi joj pripisuju tajnu dugog života i kažu za nju da je to biljka koja podmlađuje i da zahvaljujuci njoj mogu da sačuvaju mladalačku životnu snagu i energiju. Pojačava gustinu i rast kose i sprečava  sijedenje kose. Prema kineskim naučnicima Fo-ti sprečava pojavu tumora, pojavu ugrušaka krvi i jača srce.

SASTAV: Ginkgo biloba 30 mg (ekstrakt 1500 mg lista), Reiši gljiva (Ganoderma lucidum) 210 mg, Kineska sisandra (Sclusandra chinesis) 130 mg, Fo-ti (Polygonum multiflorum) 110 mg.

Pakovanje: 60 tableta

There are no reviews yet.

Be the first to review “FOREVER GINKGO PLUS”

Choose Rating

Ekspresna dostava!
Garancija kvalitete!